csekk3




A megfelelő házszám feltüntetése nem csak jogszabályok miatt fontos, hanem az egyszerű, hétköznapi helyzetekben is segít – hangsúlyozza a székesfehérvári önkormányzat legújabb közleménye, amit a feol.hu ismertetett.

A törvény szerint minden ingatlantulajdonosnak kötelessége a házszám láthatóvá tétele. „A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie.” – áll a közleményben.



Azok, akik elmulasztják ezt a kötelességüket, súlyos bírságra számíthatnak. A helyszíni bírság mértéke akár 50 ezer forintig is terjedhet, míg a közigazgatási bírság 150 ezer forintos összeget is elérheti.

De mint mindenben, itt sem az a legfontosabb, hogy elkerüljük a büntetést. Az önkormányzat kifejezetten rámutat arra, hogy a jól látható és olvasható házszámok a közszolgáltatóknak – mint a mentők, tűzoltók, rendőrök és postások – is segítenek abban, hogy gyorsan tájékozódjanak.

Az ismertetett közlemény kitér a vonatkozó jogszabályra is: „A tábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról is az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni”. Ezzel is alátámasztva, hogy milyen súlyos a felelősség a tulajdonosok vállán ezen egyszerű, mégis kritikus információ biztosításában.