mezga wm
1968-ban mutatták be a Mézga család első részeit.A Magyar Televízió 1968-ban tűzte műsorra a Mézga család című rajzfilmsorozatot. Abban az évben azonban csak az első négy részt tudták bemutatni.

A gyártás pénzhiány miatt szakadt félbe, ám végül szerencsésen találtak szponzorokat, akik pótolták a hiányzó összeget, így 1969-ben debütálhatott az első évad. A Mézga család története végül még két szériát ért meg.

A rajzfilmsorozat második évadát 1974-től, a harmadikat pedig 1980-ban vetítette a Magyar Televízió. Az örökzöld humorú és nyelvi leleményekkel tűzdelt rajzfilm sikerét jól mutatja, hogy 2004-es ismétlése alkalmával is félmillió embert szegezett a képernyők elé. 
Minden korosztály kedvence volt, mert akár a mi famíliánk is lehetett volna. Következzen 9 érdekesség a Mézga családról!

1. A sorozat elején Máris szomszéd még Mézga Gézáék mellett lakik, a folytatásban aztán már alattuk egy szinttel. Hogy miért költözött le, nem kapunk rá választ.

2. A sokat emlegetett Hufnágel Pisti csak egyszer látható a sorozatban, az 1978-ban készült „A fekete arany” című epizódban, ám akkor is bekötött arccal és csak egy pillanatra.

3. Nem csak itthon, külföldön is imádták, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában is kultikus film lett.

4. Mézga Gézát az olaszoknál Sandor Mezilnek hívták, a szlovákoknál Gejza Miazga néven futott, a cseheknél pedig Pepe Smolík lett. A csehek minden nevet átírtak, így lett Krisztából Tyna, Aladárból Ládínek, Blökiből pedig Zoro.

5. Mézga Géza hangja, a zseniális Harkányi Endre még köztünk van, 88. évét tapossa. A Paulát megszólaltató Győri Ilona sajnos már meghalt, ahogy Máris szomszéd két „magyar hangja”, Tomanek Nándor és Bárdi György is. A Krisztát ragyogóan megformáló Földessy Margit is él, 76 éves ebben az esztendőben. Aladár két hangja, Némethy Attila és Geszti Péter köszöni jól vannak, ellenben az MZ/X-et remekül hozó Somogyvári Rudolf már régen meghalt és ugyancsak nincs közöttünk Maffia (Váradi Hédi) és Blöki (Szabó Ottó) hangja sem.

6. 1968-ban mutatta be a Magyar Televízió az első négy részt (tehát 54 éve), ám pénzhiány miatt felfüggesztették a gyártását. Egy francia producer sietett a stáb segítségére, aki kipótolta a hiányzó összeget. Talán nem véletlen, hogy később Franciaországban is sikeres lett a sorozat.

7. Harkányi Endre egyszer elárulta, 500 forintot kapott részenként. Persze akár pénz nélkül is csinálta volna, annyira megszerette a karaktert. Más kérdés, hogy néha zavaró volt számára, hogy ha a színházban megszólalt, a széksorok között összesúgtak az emberek: hallod, ő a Mézga Géza!

8. Összesen 39 rész született a Mézga család kalandos életéről, 2005-ben megpróbálták folytatni, ám két rész készült csupán és azokat is csak évekkel később mutatták be. Az ok: pénzhiány…

9. A rajzfilm rendezője Nepp József egyszer azt mondta, a pályája elején arról álmodozott, hogy jobb rajzfilmeket készítsen, mint Walt Disney, később viszont már jobb filmeket akart csinálni, mint Dargay Attila (neki köszönhetjük többek között a Vukot is). A szöveget Nepp József mellett a zseniális Romhányi József írta, Harkányi szerint már a szövegkönyv elolvasásakor érezték, ebből nagy siker lehet. Igazuk lett…